2019 – Dwell

While the primary draw of Hammock Lakes is the lakefront view, the design from Touzet Studios provides residents with a deeper connection with the nature that surrounds the home.

Miami Beach Canopy House

Building Area : 9,894 SF
Building Status : Unbuilt

The client came to us with a large property with about 35 mature specimen trees existing on this site. The client’s intention – to try to keep as many as possible and design the house and its access around full views of these specimens. The scheme began with the living room being placed in the center of the both the oak specimen trees with floor to ceiling glass on both sides so that the shadows throughout the day may fill the space. The program seeks to position the Public/Entertainment areas in a manner that would allow their containment and separation from the more private, family areas. Exterior areas include a rooftop deck, positioned to take advantage of the long views to the water and skylines; a usable front lawn/play area, a backyard with a pool, and areas for vegetable and fruit gardening. In addition to the main two-story house, there would be a desire to also provide a separate pool house which includes an entertainment room, pool bath and a gym with an associated outdoor kitchen. The canopy house has sits below many existing specimen canopies and creates its own architectural canopy as the master suite reaches and angles away from the rest of the residence. The residence lives in beautiful shadows from the trees above and the South Florida sun light.

Nike – Flagship Lincoln Road

Building Area : 30,000 SF
Building Status : Completed 2017

Touzet Studio designed almost an entire city block in Lincoln Road, one of the most successful pedestrian malls in our region. We were engaged by several global brands (Apple, Nike and Gap) to help them devise a language which would fit within the local context and the historical district of Miami Beach.

In each case, we carefully researched their individual brands and married their corporate DNA to an architecture that better reflected our Miami culture, climate and materiality. We drew inspiration from Miami Beach’s history and architecture. Our work is also influenced by the Florida Sarasota School and Latin American Modernism, which share similar climates.

When Nike decided to open a flagship store on Lincoln Road in Miami Beach, they came to our studio to better understand the local Miami Beach culture, context and the unique context of Lincoln Road. The City had asked for a “Lincoln Road” store, not a generic role out or repeat of other flagship store designs. Touzet Studio was engaged to make the connection between the global design brand and the local culture and materials and integrate seamlessly into the historic fabric of the block.

Brown Jordan Flagship

Building Area: 8,900 SF
Building Status: Completed

This flagship retail project’s concept and materiality were inspired by the Dade County pine forest and coral-rock bluffs that once blanketed the project site in Miami’s Design District– and most of coastal Miami. Less than 2 percent of this endangered pine rockland still survives.

The building is composed of volumes that appear to rise from the park green at its southern edge. The first plate is clad in locally sourced Florida keystone, the same material oolitic limestone quarried locally from the coral bluffs that marked this coastal area. The taller, alternating plates are clad in panels that recall the dappling of daylight through the pine branches. These panels are fabricated from high strength, fiber-reinforced concrete. The interior paneling, stair treads, and cabinetry are made of reclaimed Dade County pine, salvaged from a nearby building during the process of demolition.

As the flagship for an outdoor furniture line, it was especially important to showcase indoor/outdoor living for our subtropical climate. We designed a rooftop garden and exhibit areas that are open to the sky, with views of Downtown Miami, the Design District, and Biscayne Bay. On the ground floor, we included a modern take on a “Florida Room” that opens to a nearby park. All the spaces are day-lit and use local materials for a truly Florida store.

2019 – Redshift

Grove Central, a new sustainable, resilient, lowered carbon-footprint mixed-use development in upscale Coconut Grove, aims to reduce if not eliminate the use of cars altogether. Developed by Terra and Grass River Property and designed by Touzet Studio, the property incorporates a transit-oriented ecologically friendly plan with energy-efficient technology and resilient architecture and building materials. Source