Architecture

Wynwood 2.0

Building Area : 12,830 SF
Building Status : Unbuilt

Wynwood 2.0 was our study of facades to move beyond murals and into architecture and urban space making. What are the possibilities when artists can shape architectural skins and spaces beyond street murals?

This design was for a client who wanted to study the renovation of their existing one-story building and adjacent parcels in Wynwood. They wanted us to add glazing and a coherent design to the assemblage of existing warehouse buildings. All the adjacent areas were studied as potential urban spaces for cafes and public art. We proposed that the roof area as a significant design opportunity: a fifth façade designed to be seen from above as a composition which also could serve as urban space with pop-up retailers and roof deck and garden in a neighborhood with very little green public space.

A rain screen was designed for part of the façade to play with light and shadow in the interior as well as another opportunity to integrate art into the architecture. The façade glazing pattern was designed to allow sufficient contiguous space for local Artist to do significant pieces of mural art. (Mural art in concept study renderings by Jane Stark)

5 Drinks Distillery

Building Area : 4,746 SF
Building Status : Unbuilt

The distillery includes an adaptive reuse design on an existing Wynwood building. The building will house the Five Drinks Brewery and Distillery. The reuse of the industrial building includes improving the elevations of the structure with new openings, shading structures and some outdoor seating area. The concept of the space it to have a transparent atmosphere where the goer can see the process of the distillery as well as a hydroponic farm where the distillery gets some of their ingredients from. This project also includes the improvements of an alley in Wynwood which connects many retail spaces together.

Urbin Retreat

Building Area: 66,905 SF
Building Status : Unbuilt

Urbin Retreat is a dynamic community in the heart of Miami Beach’s Entertainment District.

The project includes a new 48,000 SF building of co-living Units, Boutique Extended Hotel Suites and micro retail adjacent to a full restoration of a Mid- Century Modern Office Building.

Urbin Retreat will include several resiliency initiatives- such as elevated front porches with cisterns below, a ground floor designed for 5’ freeboard and rain water gardens that capture and clean run off from the roof. The project will include rooftop solar and community spaces and will be designed to be LEED.

This project is adjacent to two significant historic buildings and is designed to relate to the scale, materiality and playful geometries and colors of Miami Beach. Custom features such as breeze block and metal space dividers will be developed to customize the architecture vocabulary while providing important shading.

An urban plaza with Shady trees provides for thermal comfort and the planting and the finishes of the ground floor were designed with water in mind.

Basecamp 305

Building Area: 5,583 SF
Building Status: Unbuilt

Basecamp 305 is an education facility to complement the functions of Basecamp 305 located at 224 Second street on Miami Beach and a master plan of a 13,000 SF parcel. The design stressed flexibility of program and spaces as the building could be used for upper elementary and middle school campus. The design includes a secure and private fence with two layers of access from the front and back. The fence was designed to complement the playfulness of children and the colors used at Basecamp 305. Resiliency and sustainability was vital to integrate through the whole project. Solar cells, rainwater harvesting, green roof and natural light in the all the rooms were designed into the architecture so that these steps towards resiliency could be seen by the children and they have a more transparent education of resiliency and sustainability.

Grove Central

Building Area : 1,132,423 SF
Building Status : Under Construction
Role: Design Architects and Interior Designers

Grove Central is a mixed-use multi-modal project that seeks to destigmatize mass transit in Miami and to weave together the conveniences of 21st century urban living and shopping, while keeping the indoor/outdoor tree canopy and some of the palette that defines Coconut Grove. Whether it’s getting a cafecito, picking up groceries or taking the train downtown from your Grove apartment – the idea was to weave in the urban fabric and Underline together to create an active, safe and engaging linear plaza of retail to tie the project together and to increase ridership.

The project is planned to house one of the first microgrid solar roofs in the South Florida region, with battery back-up to power the Metro Rail Station and maintain essential services functional in the case that a storm event should disrupt the general grid. This resiliency features is a huge advantage for retailers, residents and transit riders.

Hibiscus Residence

Building Area: 10,473 SF
Building Status: Completed

Our client came to us with the idea of making a modern Miami Beach translation of a hôtel particulier, which is essentially a French urban palace.

The idea of re-interpreting this typology to be relevant for a 21st century Miami Beach house presented us with a very interesting design challenge. We understood that the client’s request was not for a “French style” or historical mansion. He wanted a thoroughly modern Miami Beach house, but he also wanted references to the spatial and historic roots of the hôtel particulier, re-imagined for Miami Beach and its tropical climate, as a starting point for the inspiration.

Hammock Lakes

Building Area: 8,000 SF
Building Status: Completed Winter 2018

The heavily landscaped 1.6-acre site sits at the corner of a roughly diamond-shaped lake that rewards the property with a long, diagonal view across the water. The house is positioned on the lake to take advantage of the seasonally changing sunsets.

The clients, a retired couple, desired a single-story residence that would be immersed in the landscape. The program brief they provided focused on public areas for entertainment and the cycles of occupancy and absence that their frequent travel would impose on the residence.

These factors would be major influences on the decision to divide the program into an assemblage of parts, starting with an entertainment pavilion to house the public rooms including his office, a wine storage feature, an internal garden court, and a long, deep portico facing the lake. The private pavilion would include a large master suite, a massage room/gym, and her office. A service pavilion with guest accommodations and family room includes staff quarters, garage, and mechanical areas. The kitchen and breakfast room serve as a connector between the entertainment and service pavilions.

The lake is intentionally hidden from view for the entire entry approach. Arrival at the front of the entertainment pavilion only alludes to the relationship of the house to the lake, in that the entertainment and master suite pavilions are surrounded entirely by serene water features. The first view of the lake occurs only after the visitor passes the midpoint of the entertainment pavilion, at which point, the pavilion-wide glass wall opens a view to the lake. (A glimpse of the lake is just possible at the juncture between the connector from the private pavilion to the entertainment pavilion.)

The one-story pavilions that make up the residence all are oriented toward the water, with full-height walls of sliding glass doors offering views of the lake and the shoreline beyond.

The public rooms in the entertainment pavilion open to an extensive porch that doubles its covered area. The deck areas lead to a long, infinity-edge pool that blends visually with the waters of the lake beyond.

Coral Gables Residence

Building Area: 6,091 SF
Building Status: Completed

Inspiration for this house was taken from nature, the tropical hammock of Coral Gables, and Biscayne Bay beyond. The house transitions from two engaged, stone-clad volumes on the street to a primarily crystalline facade on the bay side. The interiors balance a warm, neutral palette with moments of intense color, using terrazzo floors and natural wood to give the residence a very Florida tropical feeling. The blues and grey of the carpets and custom light fixtures pick up on the shades of the ocean. Bright bursts of color recall the vibrant tones typically found in tropical garden landscapes. The furniture layout takes full advantage of the crystalline facade and beautiful bay views, while also meeting the client’s programmatic needs.