Architecture

800 Lincoln Road

Building Area : 33,192 SF
Building Status : Completed 2019

Built in 1936 and designed by Robert Law Reed, 800 Lincoln Road was originally home to the Burdines Department Store. The streamlined steel and concrete frame structure was originally intended to serve as a pedestal for the future addition of five more stories. After Burdines moved to a new, larger structure on the corner of Meridian and 17th Street, the building was occupied by the Richard’s Department Store and several other commercial businesses before becoming home to Art Center South Florida.

Decades of neglect had covered the original surfaces with layers of paint and had seen the loss of storefront area, a major entry feature and important trim elements. The building was acquired in 2014 with the new owner intent on the restoration of the façades and the expansion of the retail area.

The design is focused on two major initiatives: bringing back the original character of the building – restoring the cast concrete panels that made up the façade skin and the polished aluminum trim that established discrete bands of diverse surface treatments – and establishing a clear demarcation between the addition and the original building. The addition retains the use of concrete as a surface material, but differentiates itself by using board-formed concrete, with its rough texture, in contrast to the smooth surface of the original panels. The volume of the addition is setback from the plane of the original building and is separated from the historic structure by a continuous band of glass that runs from the entry to the addition at the southern edge of the historic volume up to the rooftop restaurant.

Doral Square

Design architect: Touzet Studio

Doral Square is a proposed mixed-use retail and office development to be located on the southeast corner of Doral Boulevard and 87th Avenue in Doral. Doral Square would incorporate a two-level retail and garage structure into an existing 148,000-square-foot office building and parking lot. The project is adjacent to Carnival Cruise Line’s headquarters with over 3,900 employees, and one block from City Place Doral, a community where CineBistro and Fresh Market now serve 1,000 residential units and 150 single-family homes.

Tree House Pavilion

The Moorish Revival house was designed by a very respected local Miami Beach architect Russell T. Pancoast, at a point in his career where he was experimenting with different Architectural vocabularies.

What started as a thorough renovation that included the incorporation of modern technologies, and comforts, to a historical residence, gradually incorporated a modern intervention. The client asked to add a studio to the house, over the existing kitchen that would feel like a “treehouse”. He also shared his desire for no visible signs of modern technology, and his appreciation for Cuban architecture. We promptly started studying historic photographs and existing details of the house, parallel to the exploration of tropical architecture and its application to the South Florida climate.

For the past five years, careful attention was placed to the modernization of the property integrating virtually invisible technology while maintaining the historic characteristics of the residence. Architectural professionals and craftsmen were commissioned to apply their knowledge and expertise to the restoration as well as to the new addition of the house. One by one, the pieces came together and we continue to look at the past for inspiration.

Vitri

Building Area: 68,689 SF
Building Status: Unbuilt

This project was one of the first projects for Touzet Studio and garnered many awards and international press when it was released. Designed as a “gateway” to Miami Beach. The design is composed of two forms- one in a curvilinear form facing the water and the other a rectilinear box which is part of the urban grid of Miami Beach. The form of the curving volume with its curving concrete frame that encloses facets that slip out towards the water views was meant to evoke forms that are related to the sea or eroded by the wind or the waves. The palette for the buildings is inspired by the two distinct environments that make Miami Beach. The West Avenue building was inspired by the natural environment of the Beach sea, sky and sand. The colors of the glass and the facets will ensure that the building itself changes with the light, and with the dynamic way one engages this – from the major bridge that leads to the City.

The Alton Road building was inspired by the manmade environment of the City of Miami Beach itself- and the materials reflect a more modernist aesthetic- composed of steel, glass and concrete. The different glass colors and irregular grid were meant to show that the City is a mosaic of different pieces, all contained within one frame of reference. It is eclectic, exuberant yet nonetheless contained in a rectilinear volume. The views to downtown and across Miami Beach are spectacular.

South Pointe Townhouses

Building Area: 18,000 SF
Building Status: Unbuilt

The project consists of four townhouses located on a broad landscaped boulevard in South Beach, Miami Beach, Florida. The individual townhouses are composed of a series of horizontal, overlapping “drawers,” both enclosed and unenclosed, that create living areas of varying heights. These horizontal volumes are pinned together by a solid vertical element – the elevator – that sits near the center of each of the compositions. The landscaped ground level establishes the first of a series of horizontal planes that cap the shifting horizontal volumes. These are surfaced alternately in stone, natural ground cover, and wood decks, all with water features and variable amounts of vegetation.

The townhouses are differentiated by decorative attributes that identify each unit with one of the four elements: wood, wind, fire, and water. These elements inform the individual designs of the cast metal fences, doors, and entry courts. Off-center pivoting main doors into the entry courts are built of smooth and rough-hewn stone, and translucent cast resin panels on a cast metal framework.

The 4,500-square-foot residential program is distributed over four full stories, one service mezzanine, and a main rooftop. The ground floor contains a partially-covered entry court, a two-story foyer, and a two-car garage. The service mezzanine contains a maid’s room, laundry, and mechanical area. On the second floor are the living room, dining room, kitchen, family room, and covered deck, while the fourth floor contains the two secondary bedrooms. The fifth floor contains the master bedroom suite with an outdoor plunge pool and meditation area within a landscaped terrace. The first roof deck — a green roof with fire pit — sits atop the living room. The main roof deck is of wood, and is fitted with large soaking pool, summer kitchen, outdoor shower, and restroom.

Design District Retail “Copper Stitch”

Winner of the Miami AIA 2017 Unbuilt Award

Building Area: 45,000 SF
Building Status: Unbuilt

The Copper Stitch is a retail infill project in Miami. The site’s lots are divided, with one small lot fronting NE 1st Street, and other lots grouped together on NE 39th Street. The client charged us with finding a way to connect the two sites with a memorable yet discreet design in keeping with the aesthetic of the Miami Design District’s mix of luxury shops and restaurants. We wanted to design, in addition, a focal point that would activate the street at night with a soft glow.

A major inspiration for the project was our exploration of the many ways to use copper material – as a perforated rain screen, as softly-burnished reflective panels, and as copper fascia. We wanted to differentiate the building with a distinctive, warm material that was rich enough in its materiality to hold its own with adjacent luxury retailers.

Wynwood Retail

Building Area: 59,287 SF
Building Status: Unbuilt

This building is envisioned as an organism that invites the neighborhood’s creative energy inside and connects its occupants with the environment outside.

Wynwood, known for its world-class collection of street art/murals and monthly art walks, is rapidly losing its galleries in favor of retail and office. This project is designed to provide space for both.

Through careful sculpting of the building’s primary massing, and by considering natural light and ways to frame views, residents and visitors alike can engage with the community, urban life, and nature in ways that most conventional Miami buildings would not allow.

88 La Gorce/Okto – Interiors

Building Area: 17,871 SF
Building Status: Completed

The Client’s synopsis included over 16,000 SF of program and the request that the plan organization should follow the basic layout of the 1926 Carl Fisher Estate, a property he had once owned. The program is divisible into three distinct groupings: a main house that contains the primary public and private areas; a guest pavilion; and finally, a service structure with staff quarters, garage, secure storage, mechanical rooms and power plant.

The main house consists of a large rectangular volume intersected by numerous expressive elements that articulate portions of the program. The master bedroom suite is expressed within a cantilever that overlooks a strip of private beach and over 100 feet of reflecting pool (serving as a pool and spa). Located in a high-ceilinged wedge the family room overhangs the front garden, while the breakfast room, wrapped in a glass, extends beyond the main volume of the house to capture views of Indian Creek and the morning sun.

A twenty-five-foot cylindrical void becomes the core of the house, containing its vertical circulation, a partially suspended stair that spirals up, with a nine-foot width, to the roof garden, ending in a three-and-a-half-foot width. The roof of the core is built in glass allowing the natural daylight to fill the three-story void, bringing light deep within the house.