Hammock Lakes

Building Area: 8,000 SF
Building Status: Completed Winter 2018

The heavily landscaped 1.6-acre site sits at the corner of a roughly diamond-shaped lake that rewards the property with a long, diagonal view across the water. The house is positioned on the lake to take advantage of the seasonally changing sunsets.

The clients, a retired couple, desired a single-story residence that would be immersed in the landscape. The program brief they provided focused on public areas for entertainment and the cycles of occupancy and absence that their frequent travel would impose on the residence.

These factors would be major influences on the decision to divide the program into an assemblage of parts, starting with an entertainment pavilion to house the public rooms including his office, a wine storage feature, an internal garden court, and a long, deep portico facing the lake. The private pavilion would include a large master suite, a massage room/gym, and her office. A service pavilion with guest accommodations and family room includes staff quarters, garage, and mechanical areas. The kitchen and breakfast room serve as a connector between the entertainment and service pavilions.

The lake is intentionally hidden from view for the entire entry approach. Arrival at the front of the entertainment pavilion only alludes to the relationship of the house to the lake, in that the entertainment and master suite pavilions are surrounded entirely by serene water features. The first view of the lake occurs only after the visitor passes the midpoint of the entertainment pavilion, at which point, the pavilion-wide glass wall opens a view to the lake. (A glimpse of the lake is just possible at the juncture between the connector from the private pavilion to the entertainment pavilion.)

The one-story pavilions that make up the residence all are oriented toward the water, with full-height walls of sliding glass doors offering views of the lake and the shoreline beyond.

The public rooms in the entertainment pavilion open to an extensive porch that doubles its covered area. The deck areas lead to a long, infinity-edge pool that blends visually with the waters of the lake beyond.

2018 – The Miami Herald

PROJECT: LINCOLN ROAD PROJECTS It’s two o’clock on a Wednesday afternoon and business is booming inside The Shoe Shop, a small store that’s been selling footwear and accessories at 635 Lincoln Road since 2007. But despite the bustle, Jessica Elmaleh, a part-owner of The Shoe Shop, doesn’t look all that pleased. The unusual rush of…

Cat Cay Residence – Interiors

Elements of the design palette, relate to the amazing shades of blue in the ocean that is visible from the Great Room. Inspired by Bahamian architecture, but with a modern twist, this tropical house incorporates Bahamian shutters, porches, breezeways, native keystone, and volume ceilings with wood cladding –elements with deep roots in Bahamian vernacular. The modern take on island architecture is embodied in the openness of the Great Room, the immediacy of the connection to the dramatic reflecting pool outdoors, and the simple concrete decks perched above the rocks and beach below. Sliding doors in the main space retract to allow for 20 feet of gorgeous, uninterrupted ocean views.

2018 – Unique Homes

PROJECT: CAT CAY RESIDENCE Whether you choose to enjoy a peaceful nap in the hammock, a quiet cup of coffee in the morning, or a relaxing bath while gazing at the ocean, a beautifully-designed beach home is the perfect place to indulge. Luxuriously designed to reflect its surroundings, this Bahamian home — designed by Touzet…

2018 – Deezen

PROJECT: CAT CAY RESIDENCE Miami-based Touzet Studio has used touches of blue throughout this house on a tiny Cat Cays island in the Bahamas to match the hues of the ocean that it overlooks. The residence is located on a private beach on the North Cat Cay island that steps down into the Atlantic Ocean at the rear. The…

Coral Gables Residence

Building Area: 6,091 SF
Building Status: Completed

Inspiration for this house was taken from nature, the tropical hammock of Coral Gables, and Biscayne Bay beyond. The house transitions from two engaged, stone-clad volumes on the street to a primarily crystalline facade on the bay side. The interiors balance a warm, neutral palette with moments of intense color, using terrazzo floors and natural wood to give the residence a very Florida tropical feeling. The blues and grey of the carpets and custom light fixtures pick up on the shades of the ocean. Bright bursts of color recall the vibrant tones typically found in tropical garden landscapes. The furniture layout takes full advantage of the crystalline facade and beautiful bay views, while also meeting the client’s programmatic needs.

2018 – Architectural Digest

PROJECT: RALEIGH HOTEL Every December visitors flock to Miami Beach for its annual whirlwind of fairs and festivities. And every year those people leave asking the same question: Why don’t we visit more often? Though this coastal community can be chaos during Art Basel, it’s a refreshing splash of culture any other weekend, with world-class…

2018 – The Next Miami

PROJECT: MIAMI INNOVATION DISTRICT Miami architect Touzet Studio said last week they are starting to design a project for Miami’s urban core that they promise will be “transformative.” In an Instagram post, the firm said the new project would cover four city blocks, without elaborating. Street markings in the study appear to place it adjacent to…