South Pointe Townhouses

Building Area: 18,000 SF
Building Status: Unbuilt

The project consists of four townhouses located on a broad landscaped boulevard in South Beach, Miami Beach, Florida. The individual townhouses are composed of a series of horizontal, overlapping “drawers,” both enclosed and unenclosed, that create living areas of varying heights. These horizontal volumes are pinned together by a solid vertical element – the elevator – that sits near the center of each of the compositions. The landscaped ground level establishes the first of a series of horizontal planes that cap the shifting horizontal volumes. These are surfaced alternately in stone, natural ground cover, and wood decks, all with water features and variable amounts of vegetation.

The townhouses are differentiated by decorative attributes that identify each unit with one of the four elements: wood, wind, fire, and water. These elements inform the individual designs of the cast metal fences, doors, and entry courts. Off-center pivoting main doors into the entry courts are built of smooth and rough-hewn stone, and translucent cast resin panels on a cast metal framework.

The 4,500-square-foot residential program is distributed over four full stories, one service mezzanine, and a main rooftop. The ground floor contains a partially-covered entry court, a two-story foyer, and a two-car garage. The service mezzanine contains a maid’s room, laundry, and mechanical area. On the second floor are the living room, dining room, kitchen, family room, and covered deck, while the fourth floor contains the two secondary bedrooms. The fifth floor contains the master bedroom suite with an outdoor plunge pool and meditation area within a landscaped terrace. The first roof deck — a green roof with fire pit — sits atop the living room. The main roof deck is of wood, and is fitted with large soaking pool, summer kitchen, outdoor shower, and restroom.

Design District Retail “Copper Stitch”

Winner of the Miami AIA 2017 Unbuilt Award

Building Area: 45,000 SF
Building Status: Unbuilt

The Copper Stitch is a retail infill project in Miami. The site’s lots are divided, with one small lot fronting NE 1st Street, and other lots grouped together on NE 39th Street. The client charged us with finding a way to connect the two sites with a memorable yet discreet design in keeping with the aesthetic of the Miami Design District’s mix of luxury shops and restaurants. We wanted to design, in addition, a focal point that would activate the street at night with a soft glow.

A major inspiration for the project was our exploration of the many ways to use copper material – as a perforated rain screen, as softly-burnished reflective panels, and as copper fascia. We wanted to differentiate the building with a distinctive, warm material that was rich enough in its materiality to hold its own with adjacent luxury retailers.

2016 – Q&A with BIZNOW

Q&A WITH TOUZET STUDIO’S JACQUELINE GONZALEZ TOUZET Creative, adaptive reuse projects are reinvigorating the Miami landscape, modernizing it with innovative design while preserving its rich history. We talked with Touzet Studio partner Jacqueline Gonzalez Touzet to learn about how her firm manages this delicate balancing act. Bisnow: What are some recent or upcoming projects you’ve…

Wynwood Retail

Building Area: 59,287 SF
Building Status: Unbuilt

This building is envisioned as an organism that invites the neighborhood’s creative energy inside and connects its occupants with the environment outside.

Wynwood, known for its world-class collection of street art/murals and monthly art walks, is rapidly losing its galleries in favor of retail and office. This project is designed to provide space for both.

Through careful sculpting of the building’s primary massing, and by considering natural light and ways to frame views, residents and visitors alike can engage with the community, urban life, and nature in ways that most conventional Miami buildings would not allow.

2016 – Adaptive Reuse Miami

ADAPTIVE REUSE AND REPOSITIONING REVOLUTION New Life for Miami’s Urban Core Bisnow is excited to announce our first look in to Adaptive Reuse in Miami’s Urban Core and how top real estate leaders are weaving this region’s past in to its future. Find out what developers, owners, investors, and government officials have to say about…

88 La Gorce/Okto – Interiors

Building Area: 17,871 SF
Building Status: Completed

The Client’s synopsis included over 16,000 SF of program and the request that the plan organization should follow the basic layout of the 1926 Carl Fisher Estate, a property he had once owned. The program is divisible into three distinct groupings: a main house that contains the primary public and private areas; a guest pavilion; and finally, a service structure with staff quarters, garage, secure storage, mechanical rooms and power plant.

The main house consists of a large rectangular volume intersected by numerous expressive elements that articulate portions of the program. The master bedroom suite is expressed within a cantilever that overlooks a strip of private beach and over 100 feet of reflecting pool (serving as a pool and spa). Located in a high-ceilinged wedge the family room overhangs the front garden, while the breakfast room, wrapped in a glass, extends beyond the main volume of the house to capture views of Indian Creek and the morning sun.

A twenty-five-foot cylindrical void becomes the core of the house, containing its vertical circulation, a partially suspended stair that spirals up, with a nine-foot width, to the roof garden, ending in a three-and-a-half-foot width. The roof of the core is built in glass allowing the natural daylight to fill the three-story void, bringing light deep within the house.

Parasol House – Interiors

Building Area: 12,309 SF

Building Status: Completed

The house is designed as a long main bar, running east-west, positioned along the north side of the property. This bar is intersected by two other elements, thus forming a series of three courtyards – each with its own separate and unique character.

The street-side of the property contains a number of mature live oaks tht helped inform the character of the first court. This “Tree Court” is bound by the Florida keystone-clad wall of the guest quarters volume and the Ficus ripens-covered volume of the garage. The court is sheltered by the natural canopy of the oak trees. The first perpendicular element, a glass-clad bridge that contains the children’s bedrooms, extends from the main bar and rests on the guest quarters volume. It shields the home’s entry and frames the entry to the second court. This court, the “Rain Court,” is bound on three sides by the circulation spine of the main bar, the guest quarters volume, and the two-story living room; it opens onto a dense garden wall.

The third court, the “Water Court,” faces Biscayne Bay, and contains the pool and spa. It was designed to create an exterior environment that encourages full access and enjoyment of the Bay and its long vistas and sunsets. The second canopy to shield a court is the concrete ͞parasol͟ that extends above the living room volume. Positioned to offer solar and rain protection, its is raised above the roof to allow Bay breezes to flow through the site, keeping both the Water Court and Rain Court cool. This parasol also acts as a solar reflector that blocks direct sun during most of the day while allowing the light that is reflected off the living room’s single-membrane roof to bounce off its underside.